Jest to bardzo łatwy przepis na chleb , który można upiec z różnych rodzajów mąki.
Osobiście piekę z mąki orkiszowej, albo bezglutenowy z mąki żytniej i gryczanej.
Zaczynamy od przygotowania ZAKWASU:
Do litrowego słoika wsypujemy 2 kopiaste łyżki mąki żytniej i tyle letniej wody żeby po wymieszaniu powstało ciasto o konsystencji ciasta naleśnikowego. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Przez kolejne 5 dni "karmimy" zakwas tak samo jak pierwszego dnia, czyli mąka i woda. Gdy zakwas będzie gotowy to zużywamy go zostawiając jednak ok 2 łyżek jako bazę pod następny zakwas. Pozostawioną część zakwasu karmimy od początku jednak teraz możemy go zużyć już po 2-3 dniach. Gdy nie będziemy potrzebować na razie zakwasu można go przechowywać w lodówce.
WIECZOREM: -bułeczka zakwasu
-1 szkl wody
-1 szkl mąki żytniej
-0,5 szkl mąki orkiszowej
:mieszamy wszystko razem i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
RANO: do uzyskanej masy dodajemy:
-3 szkl wody
-1 łyżkę soli
- 1/4 kostki drożdży
-ziarna według uznania( siemię lniane,pestki dyni,słonecznika
płatki owsiane , albo otręby)
- 0,5 kg mąki orkiszowej
- 0,5 kg mąki pszennej
:wszystko razem mieszamy łyżką ręcznie,ciasto powinno być raczej luzne
niż twarde ,lepiej wyrośnie. Pozostawiamy do wyrośnięcia ,aż podwoi
swoją wielkość i przekładamy do dwóch wąskich foremek . Ponownie
odstawiamy do wyrośnięcia aż foremki będą pełne.
PIECZEMY:140stopni 15 minut następnie
200stopni 1 godzinę
SMACZNEGO!!!
MÓJ ZAKWAS WŁAŚNIE PRACUJE JUTRO DOŁĄCZĘ ZDJĘCIA ZACHĘCAM PRÓBUJCIE
Chleb jest pyszny , bo jadłam go wielokrotnie. Teraz czekam na przepis bezglutenowego chleba.
OdpowiedzUsuńChlebek jest przepyszny. Nie raz miałam okazję go jeść
OdpowiedzUsuńWidzę, że dopiero zaczynasz, ale w dobrym stylu :) O, jak ja uwielbiam świeżo upieczony chleb! Najlepiej jeszcze ciepły, chociaż mama ostrzegała mnie nieraz, że dostanę od tego skrętu kiszek :) Sama niestety nie próbuję piec, bo po prostu mnie to nie kręci. A zmuszanie się jest bez sensu.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuje :) Taki chleb jest bardzo zdrowy bo bez konserwantów i polepszaczy
OdpowiedzUsuńten kupny jest be...Uwielbiam eksperymentować w kuchni więc będzie więcej przepisów.
Jakże zazdroszczę bo sama chcę a nie piekę...ale zacznę. Bo ja TERAZ wszystko zaczynam:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
a właśnie a chleb bezglutenowy?
Takie produkty jem
Witam . Będzie również bezglutenowy tylko jest w trakcie dopracowywania przepisu -już zakwas się kisi i jutro pieczemy. Będą również ciastka z mąki ryżowej i inne ZAPRASZAM
OdpowiedzUsuńnominowałam Cię do "LIEBSTER AWARD"
OdpowiedzUsuńSuper ,dziękuję bardzo za wyróżnienie!!!
UsuńBardzo cenny wpis, można piec i nie spożywać chemii.Jadłam ten z mąką gryczaną i był smakowity.Marcel wcinał go razem ze mną .Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń